Medovina

 

Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením směsi vody, medu, bylin a kvasinek. Výroba má několik fází.

Příprava roztoku (za studena)
Jedná se o smíchání převařené vody a medu v určitém poměru (závisí na receptuře).

Přidání zákvasu a živné soli
Do připraveného roztoku se přidají rozkvašené kvasinky a živná sůl.

Kvašení
vše se nalije do kvasné nádoby opatřené kvasnou zátkou a nechá se kvasit.

Dokvašování
Po kvašení se medovina přetočí od sedlého kalu na dně a provzdušní se, aby dokvasila.

Čiření
Po dokvašení se medovina přetočí po stěně nádoby opět od kalu tak, aby se moc neprovzdušnila a nechá se následně již v nádobě bez kvasné zátky.

Zrání
Tato fáze je závislá na každém zvlášť. Čím déle medovina zraje, tím je lahodnější.

Stáčení do lahví
Poslední fáze, kdy se medovina plní do zpravidla skleněných lahví.

 

Naše přírodní medovina je vyráběna za studena, bez příměsi bylin. Získáme tím velmi lahodnou chuť medoviny. Používáme pouze kvalitní med od vlastních včel a kvasinky Schimanski. Neobsahuje žádná barviva či konzervační složky (např. líh) a je proto neustále „živá“, může tedy při otevření syknout. Obsahuje 11 – 15 % alkoholu.
Je plněna do lahví o obsahu 0,5 litru.

Višňová medovina
Jedná se o ochucenou medovinu do jejíž kvasného roztoku byla přidána višňová šťáva. Díky tomu medovina dostala velmi lahodnou chuť a barvu po višních.
Je plněna do lahví o obsahu 0,35 litru.

Bylinná medovina
Je vyráběna stejně jako medovina přírodní s tím rozdílem, že se do ní přidávají byliny a koření během kvasného procesu.
Je plněna do lahví o obsahu 0,35 litru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medovinu vyrábíme pro vlastní potřebu a pro podporu prodeje medu a proto je tedy neprodejná.